Ο Παύλος Γιαννακόπουλος γεννήθηκε στις 20 Αυγούστου 1929 στην Αθήνα, με καταγωγή από τη Σελλασία Λακωνίας. Πρωτοπόρο πνεύμα, χαρισματική προσωπικότητα, με ευρηματική σκέψη, άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στο χώρο της φαρμακευτικής βιομηχανίας και του αθλητισμού.
Η προσφορά του Παύλου Γιαννακόπουλου ήταν αδιάλειπτη στην ελληνική κοινωνία και οικονομία και είχε καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και καθιέρωση της ελληνικής παραγωγής φαρμάκου ως δύναμης με παγκόσμια εμβέλεια. Του αποδόθηκε το προσωνύμιο «πατριάρχης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας», καθώς ήταν παρών στα πρώτα βήματα της εγχώριας παραγωγής φαρμάκου, γράφοντας ιστορία ο ίδιος: από το φαρμακείο της οδού Πειραιώς, που ίδρυσε ο πατέρας του το 1924, στη δημιουργία της μεγαλύτερης ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, της ΒΙΑΝΕΞ.
Στο χώρο του φαρμάκου μυήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια, όταν βοηθούσε τον πατέρα του, Δημήτριο Γιαννακόπουλο, στο φαρμακείο που είχε ιδρύσει το 1924, στην οδό Πειραιώς. Ωστόσο, τον Παύλο Γιαννακόπουλο κέρδισαν οι Οικονομικές Επιστήμες και όχι η Φαρμακευτική, καθώς αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ.
Πίστευε ότι «για να φτάσεις στην κορυφή χρειάζεται να προσπαθήσεις. Να έχεις όραμα, αφοσίωση και πίστη». Ακολουθώντας αυτήν την αρχή, έκανε τα πρώτα βήματα που θα οδηγούσαν τελικά στην κατάκτηση της κορυφής της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.
Ο Παύλος Γιαννακόπουλος με το ήθος και το φίλαθλο πνεύμα του, τίμησε και τον ελληνικό αθλητισμό. Ιστορικός ηγέτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, κατάφερε να αλλάξει την ιστορία της ομάδας και να την μεταμορφώσει στον πιο επιτυχημένο σύλλογο της τελευταίας 25ετίας.
Η αγάπη του για τον Παναθηναϊκό ξεκίνησε από μικρό παιδί, όμως εντάχθηκε επισήμως στις τάξεις του Συλλόγου το 1971. Ήταν στα 42 του χρόνια, όταν επηρεασμένος από την επιτυχία του Wembley, αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά της αγαπημένης του ομάδας. Το 1976 ανέλαβε πόστο γενικού αρχηγού και α’ αντιπροέδρου και κατά τη διάρκεια της ίδιας χρονιάς διετέλεσε και γενικός γραμματέας.
Το 1987 και μέχρι το 1997 ανέλαβε τα ερασιτεχνικά τμήματα, ξεκινώντας παράλληλα το χτίσιμο του μπασκετικού Παναθηναϊκού μαζί με τα αδέρφια του, Θανάση και Κώστα. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, όλα τα χρόνια που βρέθηκε στην προεδρία του Παναθηναϊκού, έφερε στην ομάδα τους καλύτερους παίκτες της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου. Οι τίτλοι που κατέκτησε η ομάδα επί των ημερών του ήταν δεκάδες, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, δημιουργώντας μια αξιοζήλευτη τροπαιοθήκη, που δύσκολα διαθέτει άλλη ομάδα στην Ευρώπη και πιθανότατα στον πλανήτη.
Αυτό όμως που κυριάρχησε στην καρδιά του, ήταν η αγάπη για την οικογένειά του. Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 θα γνωρίσει τη Δέσποινα Γιαννακοπούλου και μαζί θα περάσουν μια ολόκληρη ζωή.
Η σύζυγός του θα αποτελέσει το μεγαλύτερο στήριγμά του. Στις 22 Ιουνίου του 1974 η Δέσποινα Γιαννακοπούλου κάνει το καλύτερο δώρο της ζωής της στον Παύλο, τον γιο του Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Ο Παύλος θα μεταδώσει στον Δημήτρη το πάθος του για την οικογένεια, τη δουλειά, την πατρίδα και την προσφορά στην κοινωνία. Και ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος θα τον ανταμείψει με τον ομορφότερο τρόπο, φέρνοντας στον κόσμο τα δυο εγγόνια του, την Δέσποινα και τον Παύλο. Ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ευτυχής και ως παππούς, συνέχισε τη μεταλαμπάδευση των αξιών του και στα δυο του εγγόνια, ακριβώς όπως έπραξε με τον γιο του, Δημήτρη.
Ως αυθεντικός αυτοδημιούργητος άνθρωπος, ο Παύλος Γιαννακόπουλος χαρακτηριζόταν από έντονη κοινωνική ευαισθησία. Ο ίδιος αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες από τα παιδικά του χρόνια, γι’ αυτό η προσφορά στον συνάνθρωπο που βρίσκεται σε ανάγκη, αποτελούσε προτεραιότητα μέχρι και τον θάνατό του, στις 10 Ιουνίου 2018.
Το κοινωνικό του έργο ήταν αθόρυβο, ανιδιοτελές και διαρκές. Αυτήν την κληρονομιά αναλαμβάνει να συνεχίσει το «ΙΔΡΥΜΑ ΠΑΥΛΟΣ Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ – PAVLOS D. GIANNAKOPOULOS FOUNDATION», διαφυλάσσοντας τις αξίες της ζωής του και τιμώντας τη μνήμη του, για τη «δικαίωση μιας πολύχρονης προσπάθειας που συνεχίζεται από γενιά σε γενιά».